Atgal

Šiaulių gimtadienyje kultūrinės raiškos įvairovė

2023 m. rugsėjo 8–10 dienomis Šiauliuose vyks didžiausias miesto kultūrinis renginys – „Šiaulių dienos 787“. Visą savaitgalį Šiauliai bus triukšmingi ir ryškūs, mat miesto gimtadienį lydės gausybė koncertų, festivalių, parodų atidarymų ir kitų turiningų kultūrinių renginių. Į centrines miesto gatves išeis tūkstančiai originaliai pasipuošusių eisenos dalyvių, antrus metus iš eilės gimtadienį atidarys skambus jungtinis šventės atidarymo renginys, o į mistinį pasaulį pakvies meninės vizijos festivalis „Magiškas parkas“. Šiųmetė laukiamiausia miesto šventė šiauliečius ir miesto svečius džiugins ir išskirtiniais muzikos garsais, kuriuos dovanos orkestrai, įvairiausi instrumentai bei ne tik žinomi šalies atlikėjai, bet ir 2022 m. „Eurovizijos“ nugalėtojai – „Kalush Orchestra“ (Ukraina).
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Svarbiausia ir didžiausia miesto šventė „Šiaulių dienos 787“ šiemet tradiciškai keliasi į skirtingas miesto erdves. „Kiekvienais metais į gimtadienį stengiamės atnešti vis įdomesnių, naujų iniciatyvų ir renginių, kurie gebėtų nustebinti bet kokio amžiaus ar kultūrinio skonio svečią“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Kokybiškų renginių pasiūla tampa neatsiejama Šiaulių miesto gimtadienio dalis, o nebe pirmus metus gyvuojančios mecenavimo tradicijos formuoja ne tik „Šiaulių dienų“ veidą, bet ir didina šventės žinomumą. „Ačiū Šiaulių miesto verslui, be kurio gimtadienio šventė būtų ne tokia ryški. Visi kartu dovanodami žmonėms kultūrą mes ne tik suvienijame bendruomenę, bet ir kuriame išliekamąją vertę“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Šiemet „Šiaulių dienos 787“ sugrįžta su jau tradicija tapusiu šūkiu „Šiauliai šviečia“. Kartu su juo žengia ir naujasis gimtadienio įvaizdis, kuriame galima išvysti optinių iliuzijų, šviesų ir saulių atvaizdus. „Šiaulių kultūros centro dizainerio Vilmanto Dambrausko sukurtame įvaizdyje karaliauja kiekvienam šiauliečiui gerai atpažįstamos spalvos – geltona ir juoda, o daugybė saulių, šviečiančių tamsoje, skleidžia aiškią žinutę – Šiauliai šviečia kultūra“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Gimtadienio išvakarėse, rugsėjo 7 d., Šiaulių kultūros centre bus inauguruotas 46-asis Šiaulių miesto garbės pilietis. Iškilmingoje ceremonijoje išrinktojo garbei skambės šventinis koncertas, kuriame bus galima išgirsti instrumentinės ir vokalinės muzikos sintezę. Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad įėjimas į koncertą – su kvietimais. Kvietimus bus galima pasiimti Šiaulių kultūros centre nuo rugpjūčio 28 d. Kvietimų skaičius ribotas.

Rugsėjo 7-osios vakarą Šiaulių daugiabučių namų kieme turiningai praleisti laiką bus galima renginyje „Kultūra ant slenksčio: kultūrinė kiemų intervencija“, kuriame dalyvaus Lietuvos operos solistas Liudas Mikalauskas ir Lietuvos teatro, kino ir televizijos aktorius Ramūnas Šimukauskas. Tą patį vakarą Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje muzikinį skonį lavinti kvies „Josepho Achrono muzikos festivalio’23“ atidarymo koncertas „Žydiška giesmė“.

Vienas svarbiausių ir originaliausių gimtadienio akcentų – šventinė eisena ir motorizuota kolona – šiemet ir vėl ryškiai papuošianti pagrindines Saulės miesto gatves. Rugsėjo 8 d. 19 val. šiauliečių eisena pajudės iš Žaliūkių gatvės, prie jos prisijungs motorizuota kolona – iš Ragainės gatvės. Žadama, kad iki pat Šiaulių miesto centrinio parko estrados per Tilžės g. ir Aušros al. atžygiuosianti įvairių kūrybinių sąjungų, klubų, organizacijų, asociacijų, įmonių ir kitų įstaigų suburta eisena, kurią lydės nuo mažiausių iki pačių didžiausių transporto priemonių sudaryta motorizuota kolona, bus kaip niekad išraiškinga ir spalvinga.

Įspūdingas reginys toliau kelsis į Šiaulių miesto centrinio parko estradą, kurioje vyks miesto šventės „Šiaulių dienos 787“ atidarymo renginys „Dainuojantys Šiauliai“. Čia Šiaulių miesto švietimo įstaigų chorai kartu su Gyčiu Paškevičiumi ir Liudu Mikalausku atliks gerai žinomas dainas. Scenoje po atviru dangumi skambės dainos – „Lietuva“ (muzika ir žodžiai Kipro Mašanausko), „Mano kraštas“ (muzika Gyčio Paškevičiaus, žodžiai Erikos Drungytės) ir „Mūsų dienos kaip šventė“ (muzika Vytauto Kernagio, žodžiai Vytauto Kernagio, Salomėjos Nėries, Juozo Erlicko). Renginio organizatoriai ragina šiauliečius ir miesto svečius aktyviai mokytis dainų žodžius ir taip savo balsais prisidėti ne tik prie didžiausio Šiaulių miesto choro, bet ir tokiu būdu paskelbti Šiaulių miesto šventės pradžią.

Penktadienio vakaras didžiausioje miesto kultūros erdvėje po atviru dangumi tęsis atlikėjos Ingos Jankauskaitės ir grupės „Sisters on Wire“ koncertu.

Šeštadienio vakarą Šiaulių miesto gimtadienį dainomis papuoš grupė „FC Baseball“, atlikėja Monika Liu ir 2022 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse triumfavę „Kalush Orchestra“ (Ukraina).

Tradiciškai Dainų parkas ketvirtą kartą nušvis šviesų, unikalių rankų darbo „Mushuman“ (Vokietija) kurtų dekoracijų magiška menine ekspozicija. Rankų darbo originalūs kūriniai kurs mistišką nuotaiką ir taip leis pasijausti tarsi pasakoje. Šiųmetėse kompozicijose bus galima išvysti spalvingas gėlių vizualizacijas, galaktikos motyvus ir kitas menines vizijas, kurios kurs 3D efektą ir taip dovanos nepamirštamą reginį parko lankytojams. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad šiemet meninės vizijos festivalis „Magiškas parkas“ šiauliečius ir miesto svečius grožėtis instaliacijomis pakvies net tris vakarus iš eilės, rugsėjo 8–10 dienomis.

Prisikėlimo aikštėje Šiaulių miesto gimtadienio svečiams šiemet savo talentą demonstruos įvairių žanrų mėgėjų meno kolektyvai ir atlikėjai atvykę iš viso Šiaulių regiono. Kasmetiniame Šiaulių kultūros centro organizuojamame mėgėjų meno festivalyje „Rudens mozaika“ netrūks nei solistų, grupių ar vokalinių ansamblių pasirodymų, nei judriausių šokių kolektyvų choreografinių šedevrų.

Rugsėjo 8 d. Vilniaus g. bulvaro amfiteatre bus daug triukšmo ir skambios muzikos, mat čia savo pasirodymus dovanos talentingieji akordeonistai. Ansamblių parade „Crazzy accordion“ atlikėjai žada atskleisti akordeono galimybes ir klausytojus nustebinti skirtingais instrumento muzikos skambesiais. Tą pačią dieną amfiteatre bus galima išgirsti nebe pirmus metus organizuojamą koncertą „Skambantys Šiauliai“. Čia šiauliečių ir miesto svečių lauks tikras orkestrų šou.

Šeštadienį, rugsėjo 9 d., į automobilių parkavimo aikštelę prie Šiaulių valstybinės kolegijos bus kviečiami Šiaulių saugos tarnybų technikos entuziastai, šeimos su vaikais. Ten nuo pat 11 val. jų lauks Šiaulių policijos ekspozicija, Lietuvos kariuomenės technika ir ginkluotė, Šiaulių priešgaisrinė gelbėjimo valdybos rungtys, o patys aktyviausi bus kviečiami sudalyvauti įvairiuose interaktyviuose žaidimuose ir pažintinėse užduotyse.

Laukiamiausia miesto šventė pasiūlys ir kitų kultūrinių iniciatyvų, renginių, kurias miestiečiams dovanos įvairios Šiaulių miesto įstaigos bei bendruomenės. Šių metų miesto gimtadienyje svečių lauks jau tradicija tapęs Šiaulių kultūros centro organizuojamas šventinis prekymetis, antrus metus iš eilės Šiaulių turizmo informacijos centras kvies apsilankyti „Šiaulių turizmo gatvėje 2023“. Taip pat visą savaitgalį vyks gausybė kamerinių koncertų, parodų, ekskursijų, viktorinų ir kitų kiekvieno šiauliečio skoniui tinkančių iniciatyvų, su kuriomis susipažinti galima Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) ir Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėse.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad mieste bus ribojamas eismas. Nuo rugsėjo 8 d. 7 val. iki rugsėjo 9 d. 24 val. bus draudžiamas eismas Varpo g. atkarpoje tarp Aušros al. ir Vilniaus g. bei automobilių parkavimo aikštelės prie Prisikėlimo aikštės, rugsėjo 9 d. 7–18 val. bus draudžiamas parkavimas autobusų ir automobilių aikštelėje prie Šiaulių valstybinės kolegijos. Rugsėjo 8 d. 17.45–19 val. bus stabdomas eismas Žaliūkių (nuo J. Jablonskio iki Tilžės g.) ir Ragainės (atkarpa tarp Kanapių ir Kreivosios g.) gatvėmis, kol rikiuosis šventinės eisenos dalyviai ir motorizuota kolona. Taip pat rugsėjo 8 d. 19–20 val. bus stabdomas eismas Ragainės (nuo Kreivosios g.) ir Tilžės (nuo Ragainės iki Aušros al.) gatvėmis bei Aušros alėjoje (nuo Tilžės iki Žemaitės g.).

Šventės organizatorius Šiaulių kultūros centras ir rengėja Šiaulių miesto savivaldybė dėkoja „Šiaulių dienų 787“ mecenatui UAB „Nostrada“, generaliniam rėmėjui AB „Šiaulių energija“, didiesiems rėmėjams: AB „MV Group Production“, UAB „Bodesa“, UAB „Splius“, UAB „Vilmers“, UAB „Ecoservice projektai“, UAB „Baltik vairas“, UAB „Informacinės sistemos ir technologijos“, UAB „Mano būstas Šiauliai“, rėmėjams: UAB „Aukstata“, UAB „LTintus“, UAB „Maxima LT“, UAB „Transalda“, draugams: UAB „RD Signs“, AB Šiaulių bankui, UAB „Kensa“, UAB „Vonin Lithuania“, UAB „Toksika“, UAB „Jupojos technika“, UAB „Allianz Lietuva gyvybės draudimas“, UAB saugos tarnybai „Argus, „Fondas Janukonis“ ir informaciniams rėmėjams: Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, medijų grupei „Etaplius“, Šiaulių apskrities televizijai, Lietuvos regionų naujienų portalui „Miesto naujienos“, dienraščiui „Šiaulių kraštas“, regioniniam radijui „Saulės radijas“, „LTAdvert“, „Owexx“.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Edita Smindriūnaitė, mob. +370 656 13 886, e. p. edita.smindriunaite@siauliukc.lt.

L. Simaičio, E. Aleksandravičienės, R. Parafinavičiaus, V. Ramanauskienės nuotraukos




Atnaujinta: 2023-08-21 13:44