Atgal

Regioninė dainų šventė Šiauliuose įprasmins šimtmečio tradicijas

2024 m. birželio 1 d. 18 val. Šiaulių miesto centrinio parko estrada taps unikalaus renginio centru – čia vyks regioninė dainų šventė „Teka saulelė“. Programoje skambės 100-mečio jubiliejų mininčios Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Dainų dienos „Kad giria žaliuotų“ dainos ir Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncerto „Vario audra“ muzika. Tūkstančiai balsų susilies į vieną galingą instrumentą, kuris parodys tautos vienybę ir bendrą siekį išsaugoti savo kultūrą ir tradicijas.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Partneris – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Renginį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Informaciniai rėmėjai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, medijų grupė „Etaplius“, „Šiaulių kraštas“, „Miesto naujienos“, „Owexx“. Renginys nemokamas.


Lietuvą dainų švenčių tradicija pasiekė prieš šimtą metų – 1924-aisiais Kaune, tuomet sutelkusi visą bendruomenę ir parodžiusi savosios kultūros galią ir svarbą. Prieš metus Šiauliai pulsavo vienu ritmu – vienybės ir tradicijų vedina tąkart nuvilnijo regioninė liaudiškų šokių šventė „Teka saulelė“. 2023-aisiais meniniais šokio pasirodymais buvo tiesiami tiltai tarp širdžių, kartų ir kultūrų.

Šiais metais Saulės miestas vėl jungiasi prie didžiosios šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ programos, organizuodamas regioninę dainų šventę „Teka saulelė“. Anuomet dainose buvo apdainuojamas Lietuvos grožis, jos istorija ir žmonių darbštumas. Visa tai nugulė į tekstus, kuriuos prisimena ir mūsų karta, kurie išdidžiai skambės ir regioninėje dainų šventėje „Teka saulelė“ birželio 1 d.

„Organizuojant regioninę dainų šventę Šiauliuose siekiame ne tik puoselėti šimtametes tradicijas, bet ir supažindinti jaunąją kartą su šio reiškinio grožiu ir prasmingumu. Tikime, kad dalyvavimas šventėje įkvėps jaunus žmones domėtis savo tautos kultūra, puoselėti lietuvišką tradiciją ir muziką bei prisidėti prie šių gyvybingų tradicijų tęstinumo“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Regioninėje dainų šventėje šiemet dalyvaus chorai ir pučiamųjų orkestrai su choreografinėmis grupėmis iš visos Lietuvos. Tiesa, Lietuvos chorų istorija per visą šalies gyvavimo laikotarpį buvo blaškoma iššūkių, kuriuos lėmė spaudos draudimo laikotarpis ir kitos negandos. Chorinė kultūra Lietuvoje susiformavo iki Pirmojo pasaulinio karo, plėtojosi ir atgavus Nepriklausomybę. Nuo tada chorų veikla ne tik išsiplėtė, bet ir kiekvieno lietuvio širdyje ir pasąmonėje pasėjo vienybės, ryžto bei bendruomeniškumo krislelį.   

Organizatoriai atskleidžia, kad siekiant įprasminti dainų švenčių tradicijų vyksmą jungiantį mus su praeitimi, gilinantį ryšį su tauta ir kultūra, Šiaulių miesto centriniame parke veiks fotografijų paroda. Po atviru dangumi išsidrėkusi ekspozicija vaizduos šimtmetį skaičiuojančios Dainų švenčių istorijos fragmentus – Šiaulių miesto, regiono šokančius ir dainuojančius kolektyvus, kitus švenčių dalyvius, šiauliečius. Tikimasi, kad fotografijose užfiksuoti prisiminimai ne tik leis iš naujo prisiminti ir sugrįžti į šimtmečio akimirkas, bet ir įkvėps kurti naują dainų švenčių istoriją.

Informuojama, kad regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ programoje skambės 100-mečio jubiliejų mininčios Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ – pačios svarbiausios šventės dienos – Dainų dienos „Kad giria žaliuotų“ dainos ir Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncerto „Vario audra“ muzika. Tai kiekvienam lietuviui, kiekvienam šiauliečius ypatingas įvykis, nugulsiantis mūsų tautos istorijoje, kurios atgarsiai, tikimasi, skambės dar daug šimtmečių.

Visą informaciją apie regioninę dainų šventę „Teka saulelė“ galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (https://www.siauliukc.lt/news/2743/64/Regionine-dainu-svente-Teka-saulele/).

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2024-05-27 08:38