Atgal

Festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ į šokio siautulį įtraukė tūkstančius

2024 m. gegužės 14–19 dienomis Šiauliuose vyko XVII tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Šiemet Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis ir V. Adomėnaitė-Butnorienė) organizuojamas festivalis į Saulės miestą subūrė beveik 1500 šokėjų iš Lietuvos ir užsienio. Šokio šventė šiauliečius ir miesto svečius džiugino išskirtiniais dalyvių koncertais ir aukšto lygio konkursiniais šokių pasirodymais. Festivalio-konkurso metu vyko ir praktinis šokio seminaras „Džiazinio šokio naujovės“, o kone savaitę trukusį šokio maratoną vainikavo baigiamasis festivalio koncertas.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Informacinis rėmėjas „Etaplius“.


Tarptautinis festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ jau beveik dvidešimt metų puoselėja šokio meną Šiaulių mieste. Renginio organizatorius – choreografijos studija „Aušrelė“ – vienas seniausių Šiaulių kultūros centro kolektyvų, įkurtas dar 1962 m. Šie profesionalai kasmet paruošia ypatingą renginio programą, kuri pritraukia daugybę šokio meno mylėtojų ir puoselėtojų. Ne išimtis ir šie metai. Septynioliktąjį kartą organizuojamas festivalis-konkursas gegužės 14–19 dienomis subūrė kone pusantro tūkstančio dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovo Mindaugo Kosaičio teigimu, ko gero, tai yra vienintelis pilnavertis šokio festivalis-konkursas Lietuvoje, kuris apima ir varžybas, ir šventę.

Itin svarbi tarptautinio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ dalis – konkursiniai pasirodymai. Tradiciškai šiemet buvo rengiamos trys konkursinės dalys – liaudiškas, klasikinis ir šiuolaikinis šokis. Visi konkurso dalyviai buvo suskirstyti į skirtingas amžiaus grupes, kurias sudarė įvairaus dydžio kolektyvai, duetai ar solistai. Kompetentinga komisija – Latvijos dainų šventės Šokių dienos vyriausioji baletmeisterė, ilgametė vaikų tautinių šokių ansamblio „Dzintarinš“ meno vadovė Olga Freiberga, Lietuvos moksleivių dainų švenčių baletmeisterė, Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos Šokio skyriaus vedėja Aistė Kavolienė ir choreografė, buvusi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės solistė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovė, šokio mokytoja-metodininkė, šokių studijos „Vita Dance“ įkūrėja ir vadovė Vita Adomėnaitė-Butnorienė – pasirodymus vertino pagal repertuaro atitikimą amžiaus grupei, kūrinio išpildymo techninę ir estetinę puses.

Jau ketvirti metai festivalyje-konkurse dalyvauti buvo galima ir nuotoliniu būdu. Šiemet konkurse sėkmę išbandė dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos. Nuotoliu talentą demonstravo šokėjai iš Lenkijos, Danijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Gruzijos ir Italijos.

Šių metų šokio šventėje netrūko ir pramoginių renginių: Šiaulių miesto širdyje, pėsčiųjų bulvare, vyko Vaiko dienai skirtos dūzgės, energingi folkšokiai „Šoka visi“, kuriuose šokio ritmu sukosi tiek festivalio dalyviai, tiek žiūrovai. Šiauliečiams ir miesto svečiams profesionalius pasirodymus dovanojo svečiai iš Čekijos – folkloro ansamblis „Ondraš“ (vad. pplk. Mgr. Aleš Krkoška) ir Kauno šokio teatras „Aura“, pristatęs šokio spektaklį „Norėčiau būti paparčio žiedu“.

Smagu, kad „Aušrinė žvaigždė“ plečia savo geografiją – vienas iš festivalio koncertų „Šokis jungia mus“ įvyko Plungės r. Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijoje, kurioje susibūrė skirtingos tautos: šokio pasirodymus dovanojo ne tik gimnazijos šokėjai, bet ir svečiai iš Ukrainos – vaikų liaudiško šokio ansamblis „Barvinok“ ir pavyzdinis choreografinis kolektyvas „Zadorinka“.

Šiemet beveik savaitę trukusį XVII tarptautinį festivalį-konkursą „Aušrinė žvaigždė“ tradiciškai vainikavo apdovanojimų įteikimo ceremonija ir baigiamasis koncertas.

Laimėtojai
Nuotolinės dalies nugalėtojai
I konkurso dalis. Liaudiškas šokis
II konkurso dalis. Šiuolaikinis šokis
III konkurso dalis. Klasikinis šokis

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė, mob. +370 678 36 701, e. p. zita.mundiniene@siauliukc.lt.  

Rolando Parafinavičiaus ir Liubov Yarmoshenko nuotr.

 




Atnaujinta: 2024-05-20 08:47