Atgal

100-mečio tradicijų atspindžiai regioninėje dainų šventėje „Teka saulelė“ Šiauliuose

2024 m. birželio 1-ąją 18 val. Šiauliai pulsuos vienu ritmu – čia, Šiaulių miesto centrinio parko estradoje, vyks ilgai laukta regioninė dainų šventė „Teka saulelė“. Organizatoriai įsitikinę, kad ši šventė gali tapti atspirties tašku tolesniam chorų gyvybingumui ir chorinės kultūros puoselėjimui Šiauliuose. Šventės dieną bus pristatoma ir Dainų šventės šimtmečiui skirta fotografijų paroda vaizduojanti ir dainų švenčių akimirkas, ir Šiaulių miestą. Renginio organizatoriai viliasi, kad regioninė dainų šventė „Teka saulelė“ nuskambės garsiai ir dainų švenčių šimtmečio metraštyje paliks ryškų pėdsaką.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Partneris – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Renginį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Informaciniai rėmėjai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, medijų grupė „Etaplius“, „Šiaulių kraštas“, „Miesto naujienos“, „Owexx“. Renginys nemokamas.


Regioninė dainų šventė „Teka saulelė“ – tai ypatingas įvykis Šiaulių miestui ir regionui. Ši šventė atspindi gilias tradicijas, siekiančias dar 1924-uosius metus, kai Kaune įvyko pirmoji Lietuvos Dainų šventė. Nuo to laiko dainų šventės tapo neatsiejama lietuviškos kultūros dalimi, vienijanti žmones ir stiprinanti bendruomenę. Šventės direktorė Deimantė Bačiulė įsitikinusi, kad tai puiki proga pasidžiaugti lietuviškos muzikos kūrinių grožiu, pajusti bendruomeniškumo dvasią ir didžiuotis savo šalies tradicijomis. „Džiaugiamės, kad Šiauliai po ilgų metų pradeda įsitvirtinti organizuojant dainų švenčių renginius mieste. „Teka saulelė“ – tai dar vienas puslapis dainų švenčių istorijos metraštyje, proga įprasminti lietuviškų tradicijų puoselėjimą ir kartu kurti prisiminimus ateities kartoms“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė ir šventės direktorė D. Bačiulė.

Organizatoriai primena, kad regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ programoje skambės 100-mečio jubiliejų mininčios Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ – pačios svarbiausios šventės dienos – Dainų dienos „Kad giria žaliuotų“ dainos ir Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncerto „Vario audra“ muzika.

Renginio režisierius, dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas žada nepamirštamą reginį. „Paruošėme įspūdingą programą, kurioje dalyvaus chorai ir pučiamųjų orkestrai iš visos Lietuvos, o pasirodymus sustiprins choreografinės grupės. Be abejo, neapsieisime ir be žiūrovų – kartu dainuosime, linguosime, mojuosime ir kursime nepamirštamą šventės atmosferą“, – intriguoja regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ režisierius V. Kazlauskas. Skaičiuojama, kad regioninė dainų šventė suburs apie 2500 dalyvių: daugiau nei 80 chorų, pučiamųjų orkestrų ir choreografinių grupių iš visos Lietuvos, kurie skleis 34 muzikos kūrinių grožį.

Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas, muzikos pedagogas, Šiaulių miesto garbės pilietis, nuo 2003 m. visose dainų šventėse dalyvavęs ir vyriausiuoju dirigentu buvęs Remigijus Adomaitis teigia, kad dalyvavimas regioninėje dainų šventėje „Teka saulelė“ – tai džiaugsmas ir pasididžiavimas, jog Šiauliai vis dar yra išlaikę chorinę kultūrą.

Regioninėje dainų šventėje „Teka saulelė“ į programą specialiai įtrauktas ir šiauliečio Gedimino Dapkevičiaus kūrinys „Apie šviesą“. Dirigentas tiki, kad tai įkvėps ir kitus Šiaulių kompozitorius kurti muziką savo miestui ir viliasi, kad ši šventė suaktyvins chorų veiklą Saulės mieste. „Norisi tikėti, kad chorinis menas po šios regioninės dainų šventės vėl įgaus naujus sparnus. Linkiu, kad chorinis menas Šiauliuose klestėtų ir kurtųsi nauji chorai“, – sako R. Adomaitis, regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ vyriausiasis dirigentas.

Be chorų ir pučiamųjų orkestrų atliekamų muzikos kūrinių, šventės dalyvių ir svečių lauks ir kitos staigmenos. Šiaulių miesto centriniame parke birželio 1-ąją bus pristatoma ir fotografijų paroda, skirta Dainų švenčių šimtmečiui. Ekspozicija po atviru dangumi nukels į seniai vykusių dainų švenčių šurmulį. Kai kuriose fotografijose vieniems bus nematytos akimirkos, kitiems suvirpins širdį prisimenant dainų švenčių istorijos momentus, kuriuose užfiksuoti jie patys. 84 skirtingose fotografijose – Šiaulių miesto, regiono šokantys ir dainuojantys kolektyvai, kiti švenčių dalyviai, šiauliečiai, Šiaulių miestas. Neeilinei parodai kruopščiai atrinktos fotografijos ne tik iš Šiaulių kultūros centro ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus, bet ir Saulės miesto gyventojų archyvų. Mėgautis fotografijose užfiksuotais prisiminimais, iš naujo prisiminti ir sugrįžti į šimtmečio akimirkas bus galima iki pat rugpjūčio 18 d., tad pamatyti suspės visi norintys.

Prie šventės rengimo ir įgyvendinimo prisidėjo visas tuntas savo darbą išmanančių žmonių. Regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ kūrybinę grupę sudaro šventės direktorė Deimantė Bačiulė, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Remigijus Adomaitis, meno vadovo pavaduotojai, dirigentai Birutė Janonienė ir Mindaugas Žalalis, režisierius Vygantas Kazlauskas, scenarijaus autorė Jovita Lubienė, pučiamųjų instrumentų orkestrų vyriausiasis dirigentas Remigijus Vilys, vyriausiasis baletmeisteris Mindaugas Kosaitis, baletmeisterės Lilija Bernatavičienė, Ugnė Zanevičiūtė-Audejava, Sonata Jankienė, šventės koordinatorė Aušra Brijūnienė, vizualizacijų dailininkas Irmantas Myniotas.

Tikimasi, kad regioninėje dainų šventėje „Teka saulelė“ vieningai skambantys balsai sustiprins ryšį su praeitimi, dabartimi ir ateitimi – visi kartu prisidėsime prie naujos dainų švenčių istorijos kūrimo.

Visą informaciją apie regioninę dainų šventę „Teka saulelė“ galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt).

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus, P. Kaminsko ir Šiaulių kultūros centro archyvų nuotr.




Atnaujinta: 2024-05-28 09:55