Atgal

Regioninė dainų šventė „Teka saulelė“ subūrė pustrečio tūkstančio dalyvių

2024 m. birželio 1 d. Šiaulių miesto centrinio parko širdyje – estradoje – nuvilnijo ilgai laukta regioninė dainų šventė „Teka saulelė“. Renginio programoje skambėjo 100-mečio jubiliejų mininčios Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Dainų dienos „Kad giria žaliuotų“ dainos ir Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncerto „Vario audra“ muzika. Šventė subūrė apie 2500 dalyvių, iš kurių daugiau nei 80 chorų, pučiamųjų orkestrų ir choreografinių grupių skleidė 34 muzikos kūrinių grožį ir kūrė ypatingą atmosferą.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Partneris – Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Renginį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Informaciniai rėmėjai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, medijų grupė „Etaplius“, „Šiaulių kraštas“, „Miesto naujienos“, „Owexx“.


Šiauliai dar kartą įrodė stiprų ryšį su praeitimi kuriant dabartį – regioninė dainų šventė „Teka saulelė“ nepaliko abejingų. Nuo pat ryto Šiaulių miesto centrinio parko estradoje vyko repeticijos. Vakarop į didžiausią estradą regione, papuoštą įspūdingo dydžio sodais ir floristinėmis dekoracijomis, jau plūdo minios žmonių. Neeilinė šventė subūrė tiek didelius, tiek mažus žiūrovus. Regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ koordinatorė, Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė neslėpė jaudulio net ir po renginio, tačiau šis jausmas kilo iš džiaugsmo. „Visa kūrybinė grupė labai džiaugiasi, kad tokia graži, didelė ir prasminga šventė įvyko Šiauliuose po šitiek daug metų. Mums, organizatoriams, tai buvo didelis kūrybinis, techninis iššūkis, bet tikrai surengėme didelę, gražią šventę. Kaip toje paskutinėje dainoje „Mūsų dienos kaip šventė“, kuri skambėjo mūsų programoje – šiandien šventė buvo Šiauliuose, ačiū visiems“, – emocijomis dalijosi renginio koordinatorė A. Brijūnienė.

Šiauliečių šeima, į šventę atvykusi su vaikais, taip pat dalijosi savo įspūdžiais. „Labai džiaugiamės apsilankę dainų šventėje. Vaikai liko sužavėti muzikos ir šokių, o mes patys pasikrovėme teigiamų emocijų ir dar labiau didžiuojamės savo miestu“, – po renginio įspūdžiais dalijosi jauna šiauliečių šeima.

Renginyje skambėjo kūriniai iš Lietuvos dainų šventės programos repertuaro, išskyrus vieną – į regioninės dainų šventės programą įtrauktas šiauliečio Gedimino Dapkevičiaus kūrinys „Apie šviesą“. Dalyvių pasirodymai savo profesionalumu žavėjo žiūrovus: nuo jaunimo chorų veržlumo iki patyrusių kolektyvų meistriškai atliktų kūrinių. Iš viso nepamirštamą reginį žiūrovams kūrė 82 kolektyvai iš visos Lietuvos. Iš jų – net 35 šiauliečių kolektyvai. Šventėje pasirodė 61 choras, 16 pučiamųjų orkestrų, 5 choreografinės grupės ir 1 mušamųjų instrumentų ansamblis.

Kartu su regionine dainų švente „Teka saulelė“ birželio 1-ąją pristatyta ir fotografijų paroda, skirta dainų švenčių šimtmečiui paminėti. Ekspozicija po atviru dangumi vaizduoja seniai vykusių dainų švenčių šurmulį. Organizatoriai džiaugiasi, kad užfiksuotomis akimirkomis pasidalijo ir šiauliečiai. Ši paroda dar kartą įrodo, kad kiekvienas iš mūsų, įnešdamas bent mažą dalelę, gali prisidėti prie reikšmingų įvykių, juos kartu kurti ir puoselėti. Informuojama, kad fotografijų paroda veiks iki rugpjūčio 18 d.

Prie šventės rengimo ir įgyvendinimo prisidėjo visas tuntas savo darbą išmanančių žmonių. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad praėjusiais metais pavyko sukurti Šiaulių miesto ir regioninės šventės „Teka saulelė“ identitetą atspindintį įvaizdį, kuris tapo puikiai atpažįstamas ir naudojamas, puošė šventę ir šiemet. Jo autorius – žinomas Šiaulių miesto dizaineris Vilmantas Dambrauskas. Regioninės dainų šventės „Teka saulelė“ kūrybinę grupę 2024 m. sudarė šventės direktorė Deimantė Bačiulė, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Remigijus Adomaitis, meno vadovo pavaduotojai, dirigentai Birutė Janonienė ir Mindaugas Žalalis. Už režisūrinius sprendimus dėkojama režisieriui Vygantui Kazlauskui, scenarijaus autorei Jovitai Lubienei. Didelį indėlį kuriant šventės programą įdėjo ir pučiamųjų instrumentų orkestrų vyriausiasis dirigentas Remigijus Vilys, vyriausiasis baletmeisteris Mindaugas Kosaitis, baletmeisterės Lilija Bernatavičienė, Ugnė Zanevičiūtė-Audejava, Sonata Jankienė. Šventės koordinatorė Aušra Brijūnienė, vizualizacijų dailininkas Irmantas Myniotas.

Tikimasi, kad su trenksmu nuvilnijusi regioninė dainų šventė „Teka saulelė“ įkvėps tolimesnį regiono dainų švenčių vyksmą ateityje, kurios yra neatsiejama mūsų tautos kultūros dalis.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2024-06-02 07:58