Atgal

Fotografijų paroda, skirta dainų švenčių šimtmečiui

Šiaulių miesto centrinis parkas (įėjimas iš Aušros al. pusės)
2024 m. gegužės 31 d. – rugpjūčio 18 d.

Lietuvos dainų švenčių tradicijoms – 100 metų. Mūsų tauta gali didžiuotis, kad šį tradicijų tęstinumą nuo 2007-ųjų sergi Dainų švenčių įstatymas, kuris pabrėžia šio unikalaus reiškinio svarbą bei įtaką mūsų kultūros gyvybingumui, taip pat ir regionų kultūros sklaidai. Tačiau visi gražūs įvykiai savyje slepia ilgą istorinę kelionę, kuri neretai būna kupina pakilimų ir nuosmukių.   

Šiauliai – miestas, kuriame dainų švenčių vyksmas turi gilias šaknis. Atspirties taškas pirmajai dainų šventei Saulės mieste buvo 1933-ieji. Nuo tada dainų švenčių organizavimas Šiauliuose patyrė visko, tačiau nenustojo gyvuoti – klestėjo ir tarpukariu, ir sovietinės okupacijos metu. Analogiškas šventes rengė studentai ir moksleiviai. Aštuntąjį ir devintąjį dešimtmečiais Šiaulių miesto centrinio parko estradoje būrėsi studentų kolektyvai iš visos Lietuvos ruošdavosi Baltijos šalių aukštųjų mokyklų studentų šventės „Gaudeamus“ programai.

Atkūrus Nepriklausomybę, dėl finansavimo ir šventės organizavimo vietų trūkumo Šiauliuose Dainų ir šokių šventės buvo rengiamos vis rečiau. Paskutinis Saulės mieste organizuotas tokio pobūdžio renginys įvyko prieš 15 metų. Tai buvo įžanga į tuometinę Lietuvos tūkstantmečio dainų šventę „Amžių sutartinė“, Šiauliuose subūrusi daugiau nei 80 kolektyvų iš viso regiono ir dovanojusi nepaprastą reginį.

Siekiant įprasminti ne tik šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės tradicijas, bet ir jų vyksmą Saulės mieste, ši turtinga dainų švenčių istorija atsispindės fotografijų parodoje, kuri bus eksponuojama Šiaulių miesto centriniame parke.

Kelionė į parodą prasideda nuo Šiaulių kultūros centro ir, tarsi tiltu, driekiasi į Šiaulių miesto centrinį parką, kurio širdyje – estradoje – ne vieną dešimtmetį pulsavo dainų švenčių dvasia. Tad simboliškai po atviru dangumi įkurdinta paroda nukels į seniai vykusių dainų švenčių šurmulį.

Neeilinei parodai kruopščiai atrinktos 84 fotografijos ne tik iš Šiaulių kultūros centro ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus, bet ir Saulės miesto gyventojų archyvų. Galima tik pasidžiaugti, kad šiauliečiai pasidalijo savo šeimų albumuose išlikusiomis dainų švenčių akimirkomis. Ši paroda dar kartą įrodo, kad kiekvienas iš mūsų, įnešdamas bent mažą dalelę, gali prisidėti prie didelių, bendrų dalykų, kartu kurti, puoselėti atmintį ir tradicijas.

Mėgautis fotografijose užfiksuotomis akimirkomis, iš naujo prisiminti ir išgyventi dainų švenčių dvasią bus galima iki pat rugpjūčio 18 d.

Liubov Yarmoshenko nuotr.

Parodą parengė Šiaulių kultūros centras


Renginys nemokamas


Atnaujinta: 2024-06-10 08:41