Atgal

Į Šiaulius sugrįžta muzikos ir žodžio festivalis „ir ežeras turi ausis“

2024 m. liepos 18–20 d. Šiaulių kultūros centras kviečia pasinerti į žodžio ir muzikos festivalį „Ir ežeras turi ausis“. Ketvirtą kartą organizuojamas festivalis – tai unikali erdvė, kur susilieja literatūra, teatras, muzika ir kiti menai, dovanodami nepamirštamus įspūdžius. Šiemet renginys meno mylėtojus žada suburti net trijose vietose: prie Rėkyvos ežero, Talkšos ežero ir Prūdelio tvenkinio pakrančių. Organizatoriai atskleidžia, kad šiauliečiai ir miesto svečiai turės galimybę gėrėtis eilėraščių paroda, išskirtiniais koncertais ir spektakliais.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Draugai – viešbutis-restoranas „Žvejų užeiga“ ir VšĮ „Šiaulių kurčiųjų centras“. Įvaizdis Eglės Narbutaitės. Renginiai nemokami.


Žodžio ir muzikos festivaliu „Ir ežeras turi ausis“ siekiama, kad šiauliečiai ir miesto svečiai pamatytų ir susipažintų su kuo įvairesnėmis, profesionaliomis meno rūšimis ir plėstų kultūrinį akiratį, skatintų meninę saviraišką. Organizatoriai džiaugiasi, kad šiais metais festivalis vyks net tris dienas skirtingose erdvėse: prie Rėkyvos ežero, Talkšos ežero ir Prūdelio tvenkinio pakrančių. Kiekviena iš šių vietų pasižymi savitu charakteriu ir grožiu, tarsi atspindėdama visą Šiaulių krašto ežerų įvairovę.

„Jau ketvirtą kartą kviečiame visus atrasti meno džiaugsmą gamtos apsuptyje – prie ežerų. Kodėl būtent ežerai? Nes Šiauliai – tai miestas, kuriame vanduo nuo seno atlieka ypatingą vaidmenį. Ežerai čia – ne tik gamtos puošmena, bet ir gyvybės šaltinis, istorijos liudininkai, įkvėpimo šaltiniai menininkams ir poetams. Jie saugo daugybę paslapčių ir legendų, kurias šią vasarą festivalio dalyviai galės išgirsti per muziką, žodį ir kitus menus“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Festivalis startuos liepos 18 d. Rėkyvos ežero pakrantėje, kur 19.30 val. vyks projektas „Vandenys“, kuriame dalyvauja kūrėjas ir atlikėjas „nim“. Nuo seno yra žinoma, kad vanduo simbolizuoja mūsų troškimus, baimes ir yra pasąmonės simbolis. Specialiai šiam festivaliui sukurtas projektas „Vandenys“ – tai garso seansas ir trumpas ritualas, kviečiantis paklaidžioti po neegzistuojančius 2000-tujų prisiminimų ir kultūros labirintus. Tai garso patirtis, kuri „pakimba“ klausymo erose, kai nebelieka koordinačių, kūnas tarsi plaukia, panyra į vandenis.

Iš karto po projekto „Vandenys“ 21 val. renginio dalyviai turės unikalią progą išvysti performansą „Jonvabalių sonatos“. Tai unikalus trijų kūrėjų bendras darbas (tekstų autorė ir atlikėja – aktorė Lina Jankauskaitė-Peleckienė, elektronika, saksofonininkas – Nedas Latovinas, violončelininkė – Ilona Butkutė-Gasickienė), kuriame žodžio menas ir muzika susilieja į harmoningą visumą. Pasirodyme menininkai analizuoja savęs suvokimo, įprasminimo ir savirealizacijos temas. Kūrėjai pažada, kad pasirodymas žiūrovams bus tarsi gaivus elektronikos ežero gurkšnis, leidžiantis išvysti jonvabalius visame jų blyksėjimo spektre. Elektronikos vedami saksofonas ir violončelė, kurie retai girdimi savo autentišku balsu, čia atsiskleis naujomis spalvomis ir garsais, sukursiančiais unikalią ir įsimintiną patirtį, skambėsiantys tekstai kvies žiūrovus reflektuoti apie savo pačių gyvenimo prasmę ir vietą pasaulyje.

Antroji festivalio „Ir ežeras turi ausis“ diena šiauliečius ir miesto svečius nukels prie Talkšos ežero pakrantės, kur 19.30 val. aktorius ir dramaturgas Raimondas Klezys, dovanos monospektaklį „Avinai“. Monospektaklis kviečia žiūrovus kartu su aktoriumi tyrinėti jautrias temas, siejančias kiekvieno mūsų vaikystę, paauglystę ir suaugusiojo gyvenimą, taip pat analizuoja temas, kuriomis paprastai nedrąsu kalbėti bendraamžių tarpe.

Liepos 19 d. vakarą tęs muzikos atlikėjas ir kūrėjas Remis Rančys, dovanosiantis „Žaliąjį koncertą“.  Programoje skambės kūriniai apie pasaulį, žmones, santykius, grožį ir gamtą. Čia svarbi ekologijos ir tvarumo tema, ieškoma atsakymų, kaip galime kurti darnesnį ryšį tarp žmogaus poreikių bei gamtos. „Šioje programoje su meile kalbu apie dalykus, dėl kurių žaliuojame, o su ironija žvelgiu į tai, dėl ko vystame. Muzika yra puiki forma pajausti ir apmąstyti dalykus, kurių žodžiai nepajėgia apibrėžti. Norėčiau, kad klausytojas, atėjęs į mano koncertą, atrastų naujas teritorijas, praplėstų savo suvokimo ribas“, – apie renginį pasakoja R. Rančys.

Paskutinę festivalio dieną organizatoriai kviečia prie Prūdelio tvenkinio pakrantės, kuri 19.30 val. prasidės grupės „Kopanugaris“ koncertu. „Rock”, „Indie“ / „Alternative“ muziką atliekantis „Kopanugaris“ – tai grupelė žmonių, kurie susitiko Klaipėdoje ir nusprendė kartu kurti. Kaip ir šis keistas, niekam negirdėtas naujadaras, grupės „Kopanugaris“ nariai, kad ir kur keliautų, su savimi ,,ant kupros“ visada nešasi ne tik instrumentus, bet ir saujelę pajūrio kopų, kuriose užgimė draugystės ryšys, muzika ir noras ja dalintis. Kaip vėjas pakelia nuo žemės smėlį, taip „Kopanugaris“ kelia tikrą šokių ir šilčiausių jausmų sūkurį, kviesdamas jame suktis visus neabejingus meilei, jūrai ir muzikai.

Liepos 20-osios vakare festivalį „Ir ežeras turi ausis“ vainikuos prancūzų menininko Phil‘o Von‘o solo post-elektro-flamenko muzikos ir šokio spektaklis „Human, Lost & Found“. Pasirodymu siekiama papasakoti apie žmogų, kuris bando iš savo vidaus išsikasti kelią į išorinį pasaulį. Muzikos ir šokio spektaklio naratyvas – poetiniai trumpi haiku stiliaus sakiniai, tariami ispaniškai, prancūziškai ir angliškai. Vienatvė, pyktis, neviltis, džiaugsmas ir palaima bus išreiškiami akustiniu būdu elektroninės muzikos fone. Phil‘as Von‘as kviečia žiūrovus sustoti, pabūti čia ir dabar ir stebint transformaciją scenoje susimąstyti ir apie savo gyvenimo pasirinkimus.

Visas tris festivalio dienas nuo 19.30 val. bus galima pasinerti į žodžio magiją eilėraščių parodoje „Mintys bangose“. Parodoje po atviru dangumi bus eksponuojama jaunųjų autorių kūryba, tarp kurių išvysite ir Šiaulių kurčiųjų centro bendruomenės eiles. Kiekvienas eilėraštis – tai lyg atskiras pasaulis, kupinas jausmų, minčių ir išgyvenimų. Festivalio dalyviai turės puikią progą atrasti naujų autorių, pasimėgauti gražia lietuviška poezija ir atrasti įkvėpimo savo kūrybai.

Visą žodžio ir muzikos festivalio „Ir ežeras turi ausis“ renginių programą galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt).

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Erika Novikovė, mob. +370 678 46 145, e. p. erika.novikove@siauliukc.lt.

R. Parafinavičiaus, L. Yarmoshenko, G. Zaltauskaitės, V. Dranginio, S. Baturos ir asmeninio archybo nuotr.




Atnaujinta: 2024-07-15 10:12