Atgal

Žodžių ir muzikos dermė užliejo Rėkyvos ežero pakrantę

2024 m. liepos 18 d. Rėkyvos ežero pakrantėje nuvilnijo pirmoji žodžio ir muzikos festivalio „Ir ežeras turi ausis“ diena. Ketvirtadienio vakarą festivalį atidarė ypatinga projekto „Vandenys“ garso patirtis ir unikalus trijų kūrėjų performansas „Jonvabalių sonatos“. Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad į Rėkyvą sugrįžęs festivalis šiauliečiams ir miesto svečiams leido mėgautis ne tik geros muzikos doze, bet ir kvietė gėrėtis lietuviško žodžio magija eilėraščių parodoje „Mintys bangose“.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Draugai – viešbutis-restoranas „Žvejų užeiga“ ir VšĮ „Šiaulių kurčiųjų centras“. Įvaizdis Eglės Narbutaitės. Renginiai nemokami.


Ketvirtadienio vakarą šiauliečiai ir miesto svečiai rinkosi į Rėkyvos ežero pakrantę, kur vyko Šiaulių kultūros centro organizuojamas žodžio ir muzikos festivalis „Ir ežeras turi ausis“. Renginys prasidėjo šiuolaikinės elektronikos muzikos atlikėjo ir kūrėjo „nim“, specialiai šiam festivaliui sukurtu projektu „Vandenys“. Unikalus darbas miestiečius įtraukė į garso patirtį, kurioje buvo jaučiami ne tik 2000-ųjų prisiminimai, bet ir kultūrinių greičių labirintas, laiko įtrūkiai, lūžiai ir ištęstumas.

Vėliau išskirtinę sceną papuošė iš tiesų įspūdingas trijų kūrėjų (tekstų autorė ir atlikėja – aktorė Lina Jankauskaitė-Peleckienė, elektronika, saksofonininkas – Nedas Latovinas, violončelininkė – Ilona Butkutė-Gasickienė) performansas „Jonvabalių sonatos“. Čia gilūs žodžiai ir į svajingas akimirkas nukeliantys instrumentų garsai Rėkyvos ežero pakrantę užliejo elektroninės muzikos banga. Performansą į gestų kalbą vertė Lietuvių gestų kalbos vertinimo Šiaulių teritorinis skyrius.

Tą patį vakarą renginiui gaivumo gurkšnį dovanojo ir ežero tiltą papuošė neabejingų kūrybai žmonių poezija, kurioje dalyvauti išdrįso ne tik jaunieji talentai, bet ir Šiaulių kurčiųjų centro bendruomenės nariai. Eilėraščių parodoje „Mintys bangose“, kuri bus eksponuojama visas tris festivalio dienas, eksponuojami darbai, kurių įkvėpimo šaltiniu vienaip ar kitaip tapo vanduo.

Šiemet festivaliu bus galima mėgautis kone visą savaitgalį, mat penktadienį Talkšos ežero pakrantėje nuo 19.30 val. lauks interaktyvus monospektaklis „Avinai“ (rež. Justas Tertelis). Scenoje pasirodysiantis aktorius ir dramaturgas Raimondas Klezys tyrinės jautrias temas, artimas tiek paaugliams, tiek suaugusiesiems. Iš karto po spektaklio, 21.20 val., muzikos atlikėjas ir kūrėjas Remis Rančys klausytojams padovanos „Žaliąjį koncertą“.

Šeštadienio vakarą nuo 19.30 val. Prūdelio tvenkinio pakrantėje žiūrovų lauks grupės „Kopanugaris“ koncertas. Čia jaunieji atlikėjai iš Klaipėdos žada ne tik gerą nuotaiką, bet ir muziką, kuri visus nukels prie saulėtos ir šiltos jūros. Vakarą pratęs ir festivalio ciklą užbaigs Solo post-elektro-flamenko muzikos ir šokios spektaklis „Human, Lost & Found“. Menininkas iš Prancūzijos šiauliečius ir miesto svečius paveikti bandys sujungdamas performanso meną, šokį, muziką ir teatrą.

Visą žodžio ir muzikos festivalio „Ir ežeras turi ausis“ renginių programą galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt).

Liubov Yarmoshenko nuotr.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Erika Novikovė, mob. +370 678 46 145, e. p. erika.novikove@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2024-07-19 09:30