Atgal

Šiauliai laisvės kelią įprasmins renginiais

2024 m. rugpjūčio 23, 24 ir 31 dienomis bus prisimintos Lietuvai reikšmingos istorinės datos. Ketvirtadienį Šiauliuose prasidėsiantys pirmieji renginiai šiauliečius ir miesto svečius daugiau nei savaitę lydės į priminimų kupiną laisvės kelionę. Renginio organizatoriai viliasi, kad valstybinėms šventėms įprasminti skirti susitikimai, koncertai, Padėkos ir vilties žygis, filmo peržiūra bei kitos iniciatyvos miestiečius įkvėps didžiuotis Baltijos tautų ryžtu, bendryste ir pergale.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.


Prieš 35-erius metus siekdami vieno tikslo – laisvės, apie du milijonai Baltijos šalių gyventojų susikibo rankomis, sudarydami žmonių grandinę nuo Talino per Rygą iki Vilniaus. 1989 m. Baltijos kelias, suvienijęs įvairaus amžiaus skirtingų tautų žmones, įrodė, kad meilė tėvynei ir laisvės siekis nepaiso jokių kliūčių. Tuometis taikus mitingas ne tik atkreipė pasaulio dėmesį, bet ir leido parodyti Baltijos šalių politinį brandumą. 1990 m. Lietuva pateko į Gineso rekordų knygą, mat aktyvūs lietuvaičiai nerimo ir toliau vykdė aktyvią veiklą vardan laisvės. Tais metais iš penkių žemynų surinkta daugiau nei penki milijonai žmonių parašų, kurie padėjo siekti Lietuvos valstybės atkūrimo.

Rugpjūčio 31-ąją minime Laisvės dieną, kai prieš 31 metus iš Lietuvos išvyko paskutinis sovietų okupacinės kariuomenės ešelonas. Tai buvo ilgo ir sudėtingo svetimos kariuomenės išvedimo iš nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos oficiali pabaiga.

„Šiais metais minime trisdešimt penkerius metus, kai Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės gyva rankų grandine nutiesė kelią į nepriklausomybę. Didžiuokimės trijų Baltijos šalių vienybe, bendryste ir džiaukimės svarbia mums visiems Laisvės švente“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Rugpjūčio 23 d. 18 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje jubiliejinio Baltijos kelio dienos minėjimo proga bus atliekama muzikinė–literatūrinė kompozicija „Baltijos tautų vienybei“. Sakraline dvasia alsuojančiame renginyje skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tekstai, Vytauto Mačernio poezija ir Lietuvos kompozitorių muzika. Kūrinius atliks Giedrius Prunskus (baritonas) ir instrumentinis trio: Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Aušra Lukoševičiūtė (fleita), Asta Krištaponienė (violončelė). Istorinėmis įžvalgomis apie Baltijos kelią dalysis Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejininkas, istorikas Antanas Jankūnas.

Rugpjūčio 24 d. nuo 15.30 val. ant Sukilėlių kalnelio šiauliečiai tradiciškai galės susitikti su tarptautinės organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais iš Lietuvos, Brazilijos, Olandijos, Vokietijos, politinių kalinių ir tremtinių organizacijomis, Sąjūdžio atstovais. Didžiausią parašų rinkimo akciją įgyvendinę TFP organizacijos nariai šeštadienį bus pagerbti koncertine programa, kurią dovanos Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas), Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga), solistai Juozas Janužas ir Adrijana Balsytė. Po renginio nuo Sukilėlių kalnelio prasidės Padėkos ir vilties žygis į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, kur vyks šv. Mišios.

Paskutinę vasaros dieną, rugpjūčio 31-ąją, 18.30 val. Šiaulių kultūros centre bus rodomas dokumentinis filmas „Partizanas“ (rež. A. Zalanskaitė, 2020), kuriame pasakojama unikali Prisikėlimo apygardos vado Juozo Paliūno-Ryto kovų istorija, atskleidžiama meilės Lietuvai kaina.

Baltijos kelio 35-mečiui ir Laisvės dienai paminėti Šiauliuose vyks ir daugiau renginių. Nuorugpjūčio 22 d. šiauliečių ir miesto svečių lauks susitikimai, edukaciniai užsiėmimai, akcijos ir parodos. Visą renginių, skirtų Baltijos kelio 35-osioms metinėms ir Laisvės dienai paminėti, programą galima rasti Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) ir Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėse.

Rolando Parafinavičiaus, Liubov Yarmoshenko, Mato Gineikos nuotr.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2024-08-19 08:46