Atgal

Su dainomis Lietuvai įprasmintas Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ 35-metis

2024 m. spalio 12 d. Šiaulių kultūros centre vyko Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ (meno vad. Romaldas Pečeliūnas) 35-mečiui skirtas šventinis koncertas „Širdimi jauni“. Jubiliejiniame renginyje netrūko gražių žodžių ir linkėjimų choristams bei meno vadovui, akompaniatoriui, muzikinius sveikinimus dovanojo jubiliato draugai, politinių tremtinių ir kalinių chorai iš Marijampolės, Mažeikių ir Radviliškio, o šventę vainikavo keturios jungtinės choristų atliekamos dainos.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginys nemokamas.


Šeštadienio popietę į Šiaulių kultūros centrą susirinkę šiauliečiai ir miesto svečiai kartu su Šiaulių kultūros centro choru „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas) šventė kūrybinės veiklos 35-metį. Renginys prasidėjo skambiomis eilėmis, kurias chorui skyrė choristas Visvaldas Šaltis. Gražiausius savo kūrinius žiūrovams dovanojo jubiliatai.

Šiaulių kultūros centro chorą „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas) 1989 m. pavasarį įkūrė tuometinio Šiaulių pedagoginio instituto muzikos instrumentų derintojas, vargonų meistras Algirdas Kulikauskas ir jo žmona pedagogė Lidija Kulikauskienė. Šventės metu A. Kulikauskas sakė: „Labai norėtųsi, kad jūs šiandien, šiais laikais, nepamirštumėte, kad jūsų repertuare nuo pat pradžių skambėdavo lietuviškų papročių dainos, kovos už lietuvišką gyvenimo būdą dainos. Jos ir šiandien reikalingos. Jūs esate šiandienos didvyriai tame, kad jūs partizanai žengėte su repertuaru, kurį kas mažai bedainuoja, bet kuris taip šiandien yra reikalingas. Labai svarbu, kad jūs neužmirštumėte, jog jūs Lietuvą dainuojate, dainuokite ir toliau.“

Šventinę dieną sveikinimų ir gražių žodžių, skirtų chorui „Tremtinys“ skambėjo daug. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė sakė: „Iš tikrųjų labai jautrus ir subtilus renginys. Kiekvienas choristas turi unikalią savo gyvenimo istoriją, skaudžią istoriją ir juos visus sujungia daina. Visų šių choristų stiprybė ir jų tikėjimas gyvenimu rastas dainoje. Noriu visiems padėkoti už stiprybę, už tikėjimą laisve, taika. Jūs viską jaučiate širdyje.“

2015 m. choras tapo Šiaulių kultūros centro dalimi. Dalyvaudamas tuo laiku kone visose istorinę reikšmę šaliai turėjusiose šventėse ir renginiuose choras buvo ryškiai matomas Lietuvoje. „Klausantis ir žinant visą istoriją kyla iš atminties ir širdies du žodžiai – meilė tėvynei. Meilė savo šaliai, lygumoms, kalnams, meilė artimui. Patriotizmas – tai švyturys, skleidžiantis šviesą ir nurodantis kryptį suklydusiems. Choras „Tremtinys“ yra tas švyturys, kuris šviečia jau 35 metus. Neleidžiantis užmiršti mūsų tautos istorijos ir skatinantis jaunąją kartą puoselėti meilę tėvynei. Linkiu sėkmės ir kūrybingo įkvėpimo ir toliau skleiskite atminties šviesą“, – sveikino Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Valerija Jokubauskienė Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ meno vadovui Romaldui Pečeliūnui įteikė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininko Gvido Rutkausko skirtą II laipsnio žymens „Už nuopelnus Lietuvai“ apdovanojimo liudijimą, kuris vadovą įvertino už ilgametį nuoširdų darbą, jo aktyvią veiklą.

Spalio 12-ąją Šiaulių kultūros centre vykusiame 35-mečio koncerte „Širdimi jauni“ dalyvavo ir muzikiniais kūriniais Šiaulių kultūros centro chorą „Tremtinys“ sveikino Marijampolės kultūros centro tremtinių choras „Godos“ (vad. Laima Venclovienė), Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Atmintis“ (vad. Zita Gužauskienė) ir Radviliškio miesto kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Versmė“ (vad. Rasa Gasiūnienė).

Renginį vainikavo ir iškilmingai užbaigė jungtiniai visų dalyvavusių chorų pasirodymai.

 Liubov Yarmoshenko nuotr.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2024-10-13 10:08