Atgal

Susitikimas-seminaras „Kaip į kultūros įstaigą pakviesti autistiškus žiūrovus / lankytojus?“

Šiaulių kultūros centro pramogų salė „Maksas“ (Aušros al. 31)
2024 m. spalio 24 d. 10–14 val.
Renginys nemokamas

Spalio 24 d. 10–14 val. Šiaulių kultūros centro pramogų salėje „Maksas“ vyks susitikimas-seminaras apie sensorinių iššūkių turinčių žmonių pasaulį ir būdus susitikti per menines priemones.

Pojūčių teatro kūrėjos Karolina Žernytė ir Šarūnė Pečiukonytė kartu su teatro terapijos specialiste ir autistiško vaiko mama Kristina Radžvilaite parengė programą kultūros įstaigų darbuotojams ir teatro kūrėjams, kurie domisi įvairių galimybių žiūrovų integracija į šiuolaikinio meno pasaulį. Žmonės, kurie suvokia savo aplinką kiek kitaip, nei įprasta, dažnai nėra sutinkami mūsų kultūriniuose renginiuose, kaip ir apskritai viešumoje. Kad įvyktų susitikimas, būtina šiek tiek atidžiau susipažinti ir suvokti, kas yra tie ypatingi poreikiai, kuriuos patenkinus galėsime praplėsti žiūrovų ratą.

Kūrėjos domėjosi teatro specialiųjų poreikių vaikams kūrimu keletą metų, stažavosi šioje srityje pažengusiose šalyse (Škotija, Airija, Vokietija), atliko daug bandymų su įvairiomis vaikų grupėmis. Sukūrusios spektaklį „Padarėliai“, paremtą sensoriniu bendravimu bei specialių sensorinių priemonių panaudojimu. Karolina ir Šarūnė iškėlė idėją, kad autistišką vaiką būtų galima pasikviesti ir į visiems skirtą spektaklį, renginį, tik šiek tiek adaptuotą. Toks renginys turėtų prasidėti daug anksčiau, nei pats veiksmas. Šių priemonių kviesime ir paieškoti kartu.

Susitikimo-seminaro metu:

  • Aptarsime autistiškų žmonių pasaulio suvokimo skirtumus nuo įprasto.
  • Įvertinsime savo situaciją šiuo metu savo įstaigoje ir šalyje (kokia yra ypatingų vaikų padėtis, kultūros prieinamumas ir pan.)
  • Pateiksime egzistuojančius kūrybos ir jos pritaikymo pavyzdžius.
  • Išklausysime autistiškų žmonių balsų (video formatu).
  • Praktiškai patyrinėsime pojūčių intensyvumą ir sensorinių priemonių poveikį.
  • Aptarsime tolimesnius žingsnius (ar turime spektaklį, renginį, kurį norėtume pritaikyti, ką reikėtų padaryti).

Registracija vyksta iki spalio 20 d. Registruotis galima čia: https://forms.gle/qeTgma8t6DL5xb8z7

Renginio trukmė: ~4 val.

Programos sukūrimą ir kūrybines paieškas finansavo Lietuvos kultūros taryba. Partneris Šiaulių kultūros centras.


Renginys nemokamas


Atnaujinta: 2024-10-14 08:29